Personalităţi: scriitori musceleni
Ion Barbu (Dan Barbilian), 1895 - 1961.
Poet de seamă şi ilustru matematician născut la Rucăr. Studiază la Bucureşti şi în stăinătate dedicându-se matematicii şi poeziei. Susţine lucrări ştiinţifice la numeroase congrese internaţionale apreciate în mod deosebit. Ca poet practică o lirică de factură nouă, ermetică, cu versuri abstracte, stârnind interes pentru criticii din acea vreme.
Dinicu Golescu, 1777 - 1830.
Distins cărturar român, preocupat de transformarea spiritului românesc prin instruire şi educaţie. A militat pentru înfiinţarea mai multor şcoli în judeţ şi a fost iniţiatorul "Societăţii literare" (1827) al cărei nobil scop era consolidarea culturii şi educaţiei. Cea mai importantă scriere a sa este "Însemnare a călătoriei mele". A locuit şi la Câmpulung după anul 1801; în memoria sa, primul liceu din localitate îi poartă numele.
Dimitrie Nanu, 1873 - 1942.
Renumit poet şi traducător, dascăl erudit şi filolog, născut la Câmpulung, a studiat la Bucureşti şi la Bruxelles, şi funcţionează iniţial ca profesor de limba franceză. Este autorul unor volume de versuri cu tentă filozofică şi lirică, publicând şi în diverse reviste literare.
Tudor Muşatescu, 1903 - 1970.
Scriitor de proză umoristică născut la Câmpulung. A absolvit facultatea de litere şi filozofie şi facultatea de drept. Se dedică gazetăriei şi literaturii satirice publicând versuri, proză şi câteva piese de teatru. Comediile sale au şi subiecte inspirate din viaţa mondenă a Câmpulungului de altădată: "Titanic vals", "Sosesc deseară", "...Escu".
Mihai Moşandrei, 1896 - 1994.
Poet romantic de mare sensibilitate. S-a născut la Bucureşti şi s-a stabilit la Câmpulung în anul 1926. Studiază dreptul şi ştiinţele naturale, dar se dedică poeziei. Publică mai multe volume de versuri ("Păunii", "Găteala ploilor" ş. a.) precum şi câteva lucrări de proză pătrunse de aceeaşi melancolie.
Radu Gyr (Demetrescu), 1905 - 1975.
Născut la Câmpulung, renumit scriitor, autor de romane, versuri şi povestiri pentru copii, şi scrieri acuzatoare la adresa autorităţilor, pentru care a fost de mai multe ori arestat.
Mihail Tican - Rumano, 1895 - 1967.
Autor de scrieri memorialistice, de aventuri şi călătorie. S-a născut la Berevoeşti - Muscel. Autodidact, stimulat de dorinţa de a nota ce văzuse în lungile sale călătorii în Europa, Africa şi America, a debutat cu câteva romane în limba spaniolă şi apoi în limba română: "În jungla africană", "Printre canibali", "Lacul cu elefanţi", "Prin Bălţile Dunării" ş. a.
George Topârceanu, 1886 - 1937.
Poet român născut la Bucureşti; o parte din copilărie a petrecut-o la Nămăeşti - Muscel unde venea şi mai târziu să lucreze din când în când. Scrie poezii lirice cu tonalităţi duioase şi umor ("Balade vesele şi triste", "Parodii originale"), proză satirică şi memorialistică. A publicat de asemenea şi în diverse reviste literare.
Mihai Lungianu, 1879 - 1966.
A scris versuri şi proză realistă; s-a născut la Rucăr. Deşi a dus o viaţă foarte grea, a urmat în paralel facultăţile de teologie şi de drept. Povestitor talentat, scrie nuvele, schiţe, basme şi o serie de articole în presă. Mai târziu practică avocatura, implicându-se şi în politică.
Alexandru Davila, 1862 - 1929.
Alexandru Davila (n. 12 februarie 1862 Goleşti, d. 19 octombrie 1929) fiul doctorului Carol Davila. Dramaturg şi om de teatru, cu alte numeroase şi variate preocupări: diplomat, ziarist, sportiv, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.
Ion Marin Iovescu, 1912 Olt - 1977 Bughea de Jos.
Autor de romane, povestiri şi nuvele realiste inspirate din viaţa de la ţară: "Nuntă cu bucluc", "O daravelă de proces", "Lacrimi pe pâine".
Maria Chirtoacă, n. 1955 Câmpulung.
Scrie versuri de mare sensibilitate străbătute de un fior nostalgic şi lirism patetic ("Afară din contur", "Pasărea Pheonix"). A publicat şi câteva plachete cu versuri pentru copii. Cea mai recentă lucrare "Musafirii de la miezul nopţii" (iulie 2000).
Ileana Mălăncioiu, n. 1940, Godeni.
A publicat mai multe volume de versuri. După 1990, evenimentele din ţară au determinat-o să scrie şi literatură cu tentă politică. A fost redactor la TVR, Anima-film şi la câteva reviste literare. "Linia vieţii" este un volum antologic apărut în ianuarie 2000.
Eugenia Bădilă Karp, n. 1971, Câmpulung,
S-a născut la 29 decembrie 1971 la Câmpulung Muscel. Absolventă a Universităţii Politehnica Bucureşti, debutează la o vârstă foarte fragedă, încă din clasele gimnaziale, în revistele pentru copii. Este câştigătoare a premiului de lirică feminină Novalis, Munchen 1999 şi a premiului Publio Virgilio Marone acordat de Accademia Internazionale Il Convivo, 2005. În anul 2005 a fost nominalizată de către American Biographical Institute la "Great Woman of the 21st Century".
George Șovu, 1931 - 2016.
George Nicolae Șovu (n. 30 ianuarie 1931, comuna Țițești, județul Argeș, d. 29 august 2016) a fost un romancier, autor de proză scurtă, scenarist, inspector școlar, autor de manuale de limbă și literatură română. A fost autorul scenariilor pentru celebra serie de filme Liceenii.
Ion Văduva Poenaru, n. 1934, Poienarii de Muscel.
Poet şi ziarist, cunoscut prin volumele de versuri: "Cântece pentru tata", "Metopele Neamului", "Moştenire pentru fiica mea", "Aripa nemărginită".