Personalităţi: dascăli musceleni
Dimitrie Baciu, (1883 - 1946).
Profesor de limba franceză născut la Voineşti – Muscel. A absolvit facultatea de litere din Bucureşti (latină şi franceză) şi cursuri de perfecţionare la Paris. Din 1910 funcţionează la liceul Dinicu Golescu - Câmpulung ca profesor şi director. Pedagog pasionat, s-a dedicat şi scrierii a numeroase studii referitoare la organizarea învăţământului, pedagogie, lucrări de profundă analiză socială.
Alexandru Bărcăcilă, (1877 - 1968).
Profesor de limba latină şi istorie şi foarte bun arheolog. S-a născut la Câmpulung, studiază la universitatea din Bucureşti unde a urmat filologia clasică şi istoria. A fost numit la Gimnaziul Dinicu Golescu, iar după primul război mondial se află la Turnu Severin unde s-a dedicat cercetării vieţii antice romane.
Alexandru Bera, (1908 - 1970).
Distins profesor de ştiinţe naturale, stabilit la Câmpulung venind din Ardeal, în anul 1920. A absolvit facultatea de ştiinţe naturale din Bucureşti şi se dedică cu pasine geologiei, paleontologiei şi seismologiei. A pus bazele mai multor muzee de ştiinţe naturale, înfiinţează şi conduce staţia seismică de la Liceul Dinicu Golescu din Câmpulung.
Ion Gh. Marinescu, (1879 - 1954).
Figură proeminentă a învăţământului muscelean, profesor şi de mai multe ori director al Şcolii Normale din Câmpulung. S-a născut în comuna Drăghici – Muscel şi a frecventat cursurile facultăţii de ştiinţe naturale, apoi dreptul şi economia politică. Prin devotament şi capacitate organizatorică a ridicat prestigiul Şcolii Normale Carol I. A contribuit la îmbunătăţirea programelor şcolare, a publicat o vastă monografie a Şcolii Normale şi numeroase studii de pedagogie.
Alexandru Muşatescu, (1869 - 1956).
Face parte din pleiada profesorilor valoroşi ai învăţământului din Câmpulung. S-a născut la Măţău (Mioarele), a făcut Seminarul, apoi Facultatea de litere a Universităţii Bucureşti. În 1895 este numit profesor de limba latină şi greacă la Gimnaziul din Câmpulung, apoi director al gimnaziului. Ulterior a fost profesor la Şcoala Normală. Între 1905 şi 1911 a fost de douã ori primar, coordonând numeroase lucrări edilitare.
Demetru Nitzulescu, (1869 - 1973).
A fost un devotat profesor de geografie, deşi a urmat Facultatea de litere şi a luat licenţa în istorie. S-a născut în judeţul Ialomiţa şi s-a stabilit în Câmpulung în anul 1915. A predat la Liceul "Dinicu Golescu" geografia, îndeplinind şi funcţia de director. Este autor de manuale de geografie şi a făcut numeroase comunicări ştiinţifice.
Ion Popescu - Argeşel (1935 - 2005).
Profesor universitar, geograf şi publicist, autor a numeroase studii de geografie, ghiduri turistice, lucrări cu caracter istoric. S-a născut la Vultureşti - Muscel.
Ion Popescu - Piscu, (1909 - 1978).
S-a născut în comuna Piscu jud. Gorj şi a fost un valoros profesor de latină, greacă, şi română şi în acelaşi timp un talentat poet. Urmează facultatea de litere din Bucureşti, apoi a predat la liceele din Calafat şi Craiova. În 1938 s-a stabilit definitiv la Câmpulung şi a funcţionat ca profesor la liceul "Dinicu Golescu".
Dimitrie Scurei, (1846 - 1929).
Distins dascăl, primul director al Şcolii Normale Carol I când aceasta s-a mutat din Bucureşti la Câmpulung (1896). S-a născut la Cernăuţi, a fost coleg şi prieten cu Eminescu, şi ca învăţător în tinereţe a funcţionat la Şcoala Primară din Boteni (1869). Este apreciat pentru calităţile sale pedagogice şi cultura vastă. Are importante contribuţii la îmbunătăţirea şi extinderea învăţământului la Câmpulung.
Ilie Stănculescu, (1906 - 1977).
S-a născut în judeţul Teleorman, a urmat cursurile Şcolii Normale din Câmpulung, iar după terminarea studiilor universitare s-a dedicat carierei didactice. A fost profesor de pedagogie şi multă vreme directorul Şcolii de aplicaţie de la Şcoala Normală, devenind un "dascăl al dascălilor" foarte apreciat. A colaborat la câteva monografii şi la un manual de psihologie.
Gheorghe Şapcaliu, (1867 - 1941).
Profesor de istorie la Şcoala Normală şi la Liceul “Dinicu Golescu” din Câmpulung, pedagog cu o vastă cultură universală, modest dar devotat profesiei. S-a născut la Buzău şi urmează la Universitatea Bucureşti istoria şi filologia clasică. Este numit la Câmpulung unde se dedică învăţământului. A fost un adevărat savant care, din păcate, nu a publicat nimic tot timpul vieţii.
Ion Ţicăloiu, (1881 - 1970).
S-a afirmat ca dascăl valoros şi om de ştiinţă mai ales prin lucrările de filologie şi fonetică. S-a născut la Câmpulung şi studiază la Berlin filologia şi filozofia, iar după război şi-a luat licenţa în litere la Universitatea din Bucureşti. În 1922 este transferat de la Slatina la Liceul "Dinicu Golescu" din Câmpulung. După doctorat (1924) desfăşoară şi o bogată activitate ştiinţifică şi de cercetare.
Alţi profesori:
Ecaterina Băjan, Lili Bumbulici, Mihail Diaconescu, Alexandrina Enăchescu, I. Iorgulescu, Tr. Lăzărescu, Moise Marinescu, Cezar Neacşu, I. Neacşu, Ilie Patraulea, Luca Paul, H. Pâslaru, Alfons Popescu, Emilian Procopiu, Mihai C. Vlădescu ş. a.